Denna vår har inneburit väldigt mycket utevistelse i naturen. Varken den yngre eller den äldre barngruppen har spenderat särskilt mycket tid inomhus. Av naturliga skäl får man då möjlighet att på nära håll följa med i vad som händer och sker med växter, djur och temperatur denna årstid.

Vi har planterat tomater, ärtor, kryddor och blommor som vi kunnat följa från små frön till stora kraftfulla växter. Några av barnen har tagit hem sina plantor och fått fortsätta sköta om dem hemma. Detta har lärt dem om växters utveckling och om deras behov av värme, solljus och vatten för att kunna växa och ge skörd. Det är ju något alldeles speciellt att äta något man själv odlat! 🙂

Vi har haft promenader där vi plockat blommor och försökt memorera några namn. Två av mina dagbarn fick inspiration till att öppna en liten blomsterbutik under en eftermiddag. De målade av alla blom-sorterna de plockat, bestämde priser på var och en av dem och organiserade sedan en liten butik ute på vår altan. De sålde förmodligen Sveriges dyraste styvmorsvioler, men efter lite prutande och förhandlande var alla nöjda och glada. 😉

Vi har målat domherrar och blåmesar och i detta fall är det jag som fått lära mig av barnen. Det var roligt och lärorikt.

Några svalor byggde i våras bo ovanför vår altan. När ungarna bara var några veckor trillade de ner en efter en. Vi försökte lyfta tillbaka dem upp i boet men mamman verkade ha försvunnit. När de för andra gången trillade ner och grannens katt fått vittring på dem bestämde vi oss att försöka ta hand om dem. Tyvärr klarade de inte sig och barnen sörjde och ordnade begravningar. Detta lärde oss mycket om vad små fågelungar behöver av sin fågelmamma och som vi människor tyvärr inte kan ge.

Utöver detta har det cyklats och lekts oavbrutet utomhus och fantasin har flödat. Vi har även hunnit med en och annan pick-nick i gröngräset. Detta är ju en alldeles fantastisk årstid på alla sätt och barnen, precis som jag, har trivts och uppskattat att få jobba med våren som tema.

Av Susanna Giselsson.