TEMA MAT OCH MOTION

VAD ska vi göra?

Jag tycker det är ett väldigt bra och viktigt tema. Vi kommer att använda kroppen på olika sätt och prata om att man kan få träning och motion och vad det är bra för. Eftersom maten är som ”batteri” för att kroppen ska orka träna blir det naturligt att även prata om det och prova olika maträtter, frukter och grönsaker.

HUR ska vi göra det?

Vi kommer att ta en promenad minst en gång i veckan då även mina minsta barn (nyss fyllda två år) får möjlighet att gå själv. När vi är ute kommer vi att leka mycket lekar med springmoment tex stafetter, Följa John, Dunken…

Inomhus har vi ett lekrum med trapetser och ringar och ribbstol där vi tänker träna in cirkusnummer och visa upp, vi har även förmånen att bo i en gammal skola där vi har pingisbord i ett rum, liten innebandyplan i ett, och klättervägg ett. Mina dagbarn vill gärna gå in i ”gympahallen” som de kallar det, så där kommer det att bli mycket motion!

Vi kommer även att gå till affären och titta på olika frukter och grönsaker, handla hem och provsmaka. Kanske göra fina mönster på tallriken med olika saker. Prata om tallriksmodellen och varför den är bra att ha som riktmärke.

Vad är SYFTET med det vi ska göra?

Syftet är att barnen ska bli medvetna om att man kan ta hand om sin kropp på olika sätt. För mina barn nu är rörelsen en helt naturlig del, alla älskar att springa och hålla igång mycket. Men det kan vara bra att de förstår nyttan med det så att de förhoppningsvis har med sig den kunskapen när de blir äldre.

Det är också bra att lära sig smaka nya maträtter som man inte känner igen. Kanske vågar man då även smaka i skolan sen? Dessutom hoppas jag få en förståelse för sambandet mellan mat, muskler och motion!